Guillermo Polo ha estat escollit vicesecretari general en el tercer Congrés de la formació en què es va demanar el reconeixement dels drets d’autor dels periodistes i que el Govern promogui una taula del sector.

El secretari general del Sindicat de Periodistes de Madrid , Agustín Yanel, ha estat elegit secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) en el congrés que aquesta organització ha celebrat els dies 19 i 20 a Madrid sota el lema “Nous reptes, noves respostes”. Guillermo Polo, del Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA), és el nou vicesecretari general. Substitueixen Dardo Gómez i Manu Mediavilla, respectivament.

Els assistents al congrés han debatut la greu situació per la qual travessa el sector de la comunicació, afectat greument per la crisi econòmica i per un canvi en el model de periodisme que les empreses no han sabut veure. Han coincidit que els sindicats integrats en la FeSP han de mantenir el doble objectiu de millorar les condicions laborals i professionals dels treballadors de les empreses de comunicació, però afegint altres nous; donar resposta als problemes específics dels anomenats “periodistes sense redacció” , un col•lectiu cada vegada més nombrós a causa de la manca de treball, incorporar als joves als sindicats, perquè se sumin a la lluita per la dignificació del periodisme, fer veure a la ciutadania que el dret a la informació és se , no dels periodistes, i que han d’exigir-lo per tots els mitjans al seu abast, i treballar de manera conjunta amb altres sindicats i associacions de periodistes per tenir més força.

A més d’encomanar diverses tasques a la nova Junta Executiva Federal -els membres , excepte el secretari general i el vicesecretari general, són designats per cada sindicat de la FeSP– , el congrés ha aprovat l’informe de gestió de la Junta Executiva Federal sortint i 13 resolucions sobre diferents matèries. Entre aquestes figuren les següentw: solidaritat i suport a tots els periodistes segrestats a Síria i en qualsevol racó del món; suport i defensa de les radiotelevisions autonòmiques i municipals de titularitat pública, perquè són necessàries en una democràcia, i promoure consells de redacció i comitès de gènere en les empreses periodístiques.

El congrés també ha acordat demanar que es reconeguin els drets d’autoria dels periodistes en la modificació de la Llei de propietat intel•lectual, així com sol•licitar al Govern que, davant la greu crisi econòmica dels mitjans de comunicació, imprescindibles en democràcia, promogui una taula de diàleg sectorial -amb la participació de l’Executiu, la patronal, les agrupacions de periodistes CCOO i UGT, els sindicats de la FeSP, les associacions i col•legis de periodistes i altres grups representatius- per estudiar un pla d’ajudes que freni la sagnia d’acomiadaments, que han assolit els 11.000 en els cinc últims anys .

El nou secretari general de la FeSP, Agustín Yanel és llicenciat en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid. Va començar a treballar a l’agència Europa Press, on es va especialitzar en informació judicial, i després va passar a l’agència Efe , on es va encarregar d’aquesta informació. En 1989 va formar part de l’equip fundacional del diari El Mundo, com a responsable de la informació de tribunals, i allà es va quedar fins fa un any en què va marxar voluntàriament. El 2011 va passar a encarregar-se de la crònica parlamentària en aquest diari. Durant anys ha estat president del Comitè d’Empresa i ha rebut diversos premis pel seu treball en la informació judicial. Actualment col•labora en tertúlies de ràdio i televisió i és columnista al digital encastillalamancha.es.

Guillermo Polo Hervás, llicenciat en Comunicació per la Universitat de Sevilla, ha desenvolupat la totalitat de la seva activitat professional en la ràdio. Va treballar a Ràdio Mollet ( Barcelona ), Ràdio Minuto- Cadena16 i Ràdio Sevilla (Cadena SER) , el 1980 va entrar a Canal Sur Ràdio, en les primeres oposicions convocades per aquesta cadena, on treballa actualment. És membre fundador del Sindicat de Periodistes d’Andalusia, en la direcció del qual ha desenvolupat diferents càrrecs, i forma part de la Junta Executiva Federal de la FeSP.

A l’acte de cloenda del III Congrés de la FeSP han assistit Mariano River , coordinador de l’Agrupació de Periodistes d’UG , i Azucena Criado, d’aquest sindicat; Cristina Bermejo, secretària general del sector de Mitjans de CCOO, i Maite Sánchez Martín, també de CCOO; Nemesio Rodríguez, vicepresident de FAPE , i Pilar Casanova, en representació del Col•legi de Periodistes de Catalunya.