Cartell de la presentació del llibre ‘Sindicalisme Periodístic’ del 27 de febrer
Cartell de la presentació del llibre 'Sindicalisme Periodístic' del 27 [...]

Cartell de la presentació del llibre 'Sindicalisme Periodístic' del 27 [...]
Aquest dissabte 27 de febrer, el Sindicat de Periodistes de [...]
Com en cada contesa electoral, l'SPC ha analitzat els diferents programes electorals de les candidatures que es presenten per veure les seves propostes en l'àmbit específic de la informació i la comunicació. És obvi que hi ha altres àmbits en els programes amb propostes que afecten els i les professionals de la informació però ho fan de manera similar a la d'altres col·lectius socials o professionals. Propostes en l'àmbit laboral, econòmic, de gènere que també ens impliquen, però en aquest informe recollim les que es refereixen a qüestions essencialment periodístiques.
Una vegada més, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), ha participat en el programa Línia de Servei d'Esplugues Televisió per parlar de periodisme i dret a la informació. Va intervenir-hi el president del Sindicat, Francesc Ràfols, que va parlar, en primer lloc, del llibre 'Sindicalisme periodístic', editat pel sindicat per explicar i analitzar l'activisme laboral i professional en els mitjans de comunicació al llarg de la història.
Sindicalisme Periodístic. 130 anys d'activisme laboral i professional en el periodisme català és el títol del llibre que ha editat el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) en el qual fa un repàs del sindicalisme desenvolupat al llarg de la història per professionals de la informació en el seu lloc de treball. Aquest projecte es va posar en marxa quan el sindicat va complir 25 anys i ha culminat en les darreres setmanes. Ha comptat amb el suport del departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
Diverses entitats periodístiques hem enviat a les candidatures a les pròximes eleccions al Parlament –en data pendent de confirmació– les reivindicacions del sector per millorar el periodisme i garantir el dret a la informació de la ciutadania.
L'Organització Internacional del Treball (OIT) –l'agència laboral de l'ONU– ha comprovat que els centenars de milions de persones que treballen des de casa seva representen gairebé el 8% de la força laboral mundial, fins i tot, abans de la COVID-19. També diu que són més vulnerables als abusos laborals de les empreses. Atès que el treball a domicili es desenvolupa en un espai privat, sovint és «invisible». Als països d'ingressos baixos i mitjans, per exemple, gairebé tots els treballadors en el domicili (90%) treballen de manera informal.
Davant l'aprovació per les autoritats sanitàries de diverses vacunes contra la COVID-19, a les quals en seguiran altres, la Federació Internacional de Periodistes (FIP) –a la qual pertany la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP)– ha elaborat unes directrius perquè els i les periodistes informin de manera correcta a la ciutadania. Aquestes recomanacions tenen l'objectiu d'ajudar als i a les periodistes d'arreu del món, que han hagut d'informar sobre un afer complex i en constant evolució, la majoria sense experiència en temes científics.
L'advocat, director escènic i escriptor Josep Maria Loperena va morir el dia 8 de gener passat, als 82 anys. Com a advocat, va defensar i assessorar legalment treballadors en tota mena de conflictes, especialment en l'àmbit cultural. També en el sector de la comunicació, com per exemple el comitè d'empresa de TV3. Així, va ser decisiu en la redacció del primer conveni d'aquesta empresa, exemple en molts àmbits de condicions laborals dignes.
L'SPC s'ha adherit al manifest en solidaritat amb Pere Fontanals i la llibertat de premsa promogut pel col·lectiu Bages pels drets civils en suport d'aquest periodista manresà, director de l'edició de Nació Digital a la capital d'aquesta comarca.
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades. Mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!