Un advocat defensor dels ciberdrets, la llibertat, neutralitat i privacitat d’internet i el lliure accés a la cultura

Entrevista realitzada el 8 de febrer 2021

Carlos Sánchez Almeida és director legal de la Plataforma en Defensa del Dret a la Informació (PDLI). Advocat especialitzat en ciberdrets, drets informàtics, propietat intel·lectual i drets d’autoria, fou un dels impulsors del Manifest en Defensa dels Drets Fonamentals a Internet, com a resposta a la Llei Sinde, el projecte de reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual i de la Llei de Serveis de la Societat d’Informació, motiu pel qual se l’esmentava en diversos cables diplomàtics entre el govern espanyol i el d’Estats Units que va fer públic Wikileaks.  

Advocat defensor de diversos periodistes acusats de revelació de secrets per la seva tasca informativa i de denúncia de la corrupció, els darrers vint anys ha impartit més d’un centenar de conferències, xerrades i formacions sobre regulació d’internet; llibertat, privacitat i neutralitat de la xarxa; llibertat d’expressió i TIC; protecció de whistleblowers (persones que denuncien corrupció); drets d’autoria i lliure accés a la cultura. Ha comparegut en diverses ocasions al Congrés dels Diputats com a especialista en aquests temes.   

A més del seu blog República Internet, és autor del llibre Todo está en venta. Globalización, Internet y Derechos Humanos (Octubre 2000, Kriptópolis) i coautor dels llibres La Ley de Internet: régimen jurídico de los Servicios de la Sociedad de la Información (2002, Ediciones Servidoc); Nuevas tecnologías de la información y derechos humanos (2002, Fundación Olof Palme); Estructuras digitales. Tecnologías de la creación en la era virtual ( 2008, Publicaciones de la Universidad de Alicante); i Defender y repensar los derechos sociales en tiempos de crisis (Observatori DESC, 2009). 

Va formar part del col·lectiu No les Votes, un dels impulsors de les mobilitzacions del 15M l’any 2011, i de FrEE (Fronteres Electròniques, organització orientada a la defensa dels drets civils a Internet).