Simpòsium Internacional de debat sobre Dret a la Informació i Ciutadania
Un dret humà essencial en la societat del segle XXI
L’any 2020, l’SPC va dissenyar el projecte de fer una Jornada Internacional sobre Dret a la Informació de la Ciutadania, amb la presència de persones expertes en aquest àmbit. L’objectiu era generar un debat públic amb els i les grans especialistes en la matèria que servís per augmentar la conscienciació pública sobre aquest dret humà essencial en la societat del segle XXI, considerat un dels drets emergents en els temps actuals, i que també contribuís a convertir la ciutat de Barcelona en un referent en la seva defensa.
Prendre consciència i defensar el dret a la Informació de la ciutadania és una qüestió bàsica per millorar la qualitat democràtica de la societat. Per això cal reclamar a les administracions mesures per garantir-lo a la ciutadania en la seva màxima magnitud. És un dret reconegut a l’article 19 de la Declaració de Drets Humans de Nacions Unides, a l’article 20 de la Constitució espanyola, i a l’article 52 de l’Estatut de Catalunya.
La regulació del Dret a la Informació és fonamental per millorar la qualitat democràtica de la societat
Aquest projecte va haver de ser reconvertit a causa de la crisi sanitària internacional provocada pel coronavirus. En lloc d’un encontre internacional amb caràcter presencial, s’ha realitzat un simpòsium virtual amb entrevistes per videoconferència a persones expertes en dret, política, mitjans de comunicació, sindicalisme i organitzacions socials, periodisme; aquest format ha permès un gran ventall temàtic de les qüestions per a tractar. Totes aquestes converses han estat enregistrades i constitueixen el material de debat d’aquest Simpòsium Internacional, recollit en aquesta pàgina web, per a la seva difusió i consulta.
Les persones amb les quals s’ha parlat sobre les diverses implicacions i aspectes que envolten el Dret a la Informació són:
Les entrevistes tenen durada aproximada de 35 minuts.
Aquest simpòsium està destinat a tothom. A professionals de la informació amb interès per millorar la qualitat democràtica de la societat per a la qual treballen, que volen conèixer millor la importància del dret a la informació i com d’irrenunciable és la seva defensa en la pràctica periodística del dia a dia. A estudiants de periodisme i comunicació per aprofundir en el coneixement d’un eix essencial de la seva feina futura com a professionals de la informació.
També està destinat a la ciutadania en general perquè prengui consciència que la informació li pertany i que defensar el seu dret a una informació veraç, rigorosa, contrastada i de qualitat és essencial i indispensable per garantir la resta de drets que li corresponen en una societat democràtica. Als partits polítics, a les institucions i al cos legislatiu, perquè també se n’adonin que garantir el Dret a la Informació de la ciutadania no és només una obligació que emana de les lleis més bàsiques, sinó que és una qüestió que enfortirà la resiliència i prosperitat de la ciutadania per a la qual treballen.
Aquest projecte compta amb el suport de l’Àrea de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona.
Març 2021