La Xarxa pel Dret a la informació i la Comunicació –Xarxa DIC–, formada per més de 30 entitats socials catalanes, reclama als partits polítics catalans i espanyols mesures concretes per garantir el dret a la informació de la ciutadania. La Xarxa DIC assenyala en una nota publicada ahir en el seu blog que «en els darrers anys hem vist greus perills per als drets a la informació, la comunicació i la llibertat d’expressió. Per això la Xarxa DIC planteja sis demandes bàsiques per posar les bases d’un canvi de cicle polític que permeti un major aprofundiment democràtic i garanteixi el dret a la informació com una prioritat d’Estat.» Així, la plataforma demana al govern espanyol que surti de les propers eleccions del 20 de desembre sis mesures a complir durant el primer any de mandat:

• La derogació de les lleis mordassa aprovades en l’anterior legislatura
• La garantia legal i política de l’autonomia dels mitjans públics despolititzats i no partidistes amb participació social i de professionals de reconegut prestigi en la seua direcció.
• Que es generi un marc legal i polític que permeti el desenvolupament del tercer sector de la comunicació, formats per mitjans impulsats i gestionats per la societat civil.
• Que es limiti la concentració de la propietat dels mitjans privats per garantir-ne el pluralisme polític, cultural i social
• Que l’educació en comunicació i el foment de la capacitat crítica de la ciutadania cap als discursos mediàtics sigui una prioritat d’Estat.
• Pel que fa a les campanyes electorals: la derogació dels blocs electorals i l’obligatorietat dels debats plurals, si més no, als mitjans públics.

Si bé les mesures proposades no són la finalitat última de la Xarxa DIC tot i que les consideren «un bon punt de partida i un marc en el qual poder desenvolupar les propostes que recollim en el nostre manifest i el nostre decàleg». L’objectiu final de la Xarxa DIC «és conscienciar i empoderar la ciutadania perquè reclamen el seu dret a la informació i a la comunicació, i que aquests siguen garantits per llei i mitjançant el desplegament de polítiques públiques. Per això és clau el desenvolupament de l’educació en comunicació i dels mitjans comunitaris organitzats des de la societat civil.»