Un jutjat de Madrid avala la legalitat de captar imatges dels agents durant les seves actuacions públiques i que aquests perden les seves garanties com a autoritat si s’extralimiten en les seves funcions.

Una sentència coneguda la passada setmana del Jutjat d’Instrucció número 11 de Madrid avala que els ciutadans puguin filmar els agents de policia durant les seves actuacions públiques i que aquests perden les seves garanties com a agents de l’autoritat quan s’extralimiten en les seves funcions.

La sentència, que és del 6 de març però s’ha donat a conèixer ara, jutjava el comportament d’una dona que va increpar els policies municipals durant un desnonament ocorregut a Madrid el 9 d’octubre de 2013.

L’afectada va arribar a manifestar que els agents van actuar com “matons” quan van sol•licitar la documentació al càmera que gravava els agents en contra de la seva voluntat i que van arribar a apartar bruscament la càmera.

El jutge ha determinat que els agents van fer una actuació “que no tenia tota cobertura legal, perquè ni hi ha prohibició de filmar a l’espai públic ni la imatge dels agents”.

El magistrat afirma que “estem davant d’un document que reprodueix la imatge d’una persona en l’exercici d’un càrrec públic i que la fotografia en qüestió va ser captada amb motiu d’un acte públic en un lloc públic, de manera que de cap manera resulta poc raonable concloure que concorri un supòsit de protecció civil del dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge” i considera que haver apartat bruscament la càmera “suposa un excés en el seu comportament, abandonant les pautes tacte, moderació i temprança que, llevat de situacions greus, s’exigeixen i han d’estar implícites en la manera d’acompliment de la seva funció”.

Així mateix, justifica el comportament de la denunciada, a través de les expressions abocades, com un gest de “desaprovació o rebuig davant el que va considerar com un excés de l’actuació policial”.