L’Assemblea Oberta de Periodistes celebrada l’11 de novembre passat va resumir en 15 punts les transformacions necessàries en el periodisme per tal que aquest pugui complir el seu paper davant la societat. Aquest document neix amb el suport dels assistents en aquesta trobada i les entitats que la van organitzar, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), Solidaritat i Comunicació (SICOM) i Som Atents. «15 Accions per a un periodisme digne» planteja la necessitat d’afrontar reformes legislatives indefugibles, canvis en l’organització del treball als mitjans de comunicació i nous criteris a l’hora d’afrontar el periodisme, tot plegat per garantir a la ciutadania el seu dret a la informació, un dret humà essencial en una societat democràtica.

El pentadecàleg inclou reivindicacions en l’àmbit laboral, en l’àmbit professional, en el respecte als drets d’autoria dels informadors, en les qüestions de gènere –tant pel que fa als continguts dels mitjans com en el seu funcionament intern–, en la regulació de les pràctiques dels estudiants o en la necessitat d’incorporar a escoles i instituts una matèria sobre educació en comunicació. Un dels elements més importants és la demanda d’una regulació de la informació en la línia de com ho està en molts països arreu del món. L’Estat espanyol no ha desenvolupat l’article 20 de la Constitució ni la Generalitat l’article 52 de l’Estatut de Catalunya i estan clarament endarrerits respecte un grapat d’Estats, especialment a Europa i a l’Amèrica Llatina. A escala laboral, el document comença per la reivindicació d’una Llei de Drets Laborals dels Periodistes que inclogui especialment els col·laboradors i col·laboradores i que les tarifes d’aquest col·lectiu s’incorporin als convenis.

L’assemblea va aprovar també fer arribar aquestes peticions a les candidatures per a les eleccions al Parlament del pròxim 21 de desembre per tal que siguin incorporades als seus programes en matèria de comunicació. La web de l’assemblea, www.periodigne.cat ha publicat el pentadecàleg i pròximament hi afegirà un formulari per recollir signatures per tal d’obtenir com més adhesions millor perquè quan es presenti a les diferents instàncies, es faci amb el màxim suport possible. També s’iniciarà en les pròximes setmanes una recollida de signatures a les redaccions per augmentar les adhesions a aquesta proposta.

L’activista en drets civils Simona Levi va cloure la sessió fent una crida a la col·laboració entre el periodisme i la societat civil. Va assegurar que «jo no crec que la democràcia pugui ser una altra cosa que no sigui la vigilància ciutadana estructurada sobre les institucions. Amb aquest enfocament la col·laboració entre professionals de la informació i societat civil organitzada, que resol problemes i crea solucions, és clarament fonamental i necessària per capgirar la situació». També va dir que «és l’aliança que hem d’establir entre els professionals de la informació i la ciutadania, es basa en el reconeixement mutu i al mateix temps en donar-nos mitjans de protecció mútua contra el control i les retallades de la llibertat d’expressió i d’acció i la precarització. Desmuntem un relat que vol una població passiva. Ho fem no només per dignitat i memòria històrica, també per donar ales a nous mecanismes que poden canviar les coses. A més a més, aquesta aliança és l’única que pot vigilar la veracitat de la informació. Així els periodistes són aliats de la gent i no vistos com el braç dels interessos del seu mitjà».